Les restes arqueològiques de la masia de Castelló queden al descobert

Masia de Castelló
divendres, 17 juny, 2016

Les excavacions permeten recuperar una torre medieval del segle XIV

  
Els treballs arqueològics realitzats a la masia de Castelló des del setembre de l’any passat han deixat al descobert una torre medieval que s’ha datat al segle XIV. Les restes es podran visitar aquest diumenge 19 de juny en un acte organitzat per l’Associació Masia de Castelló i que comptarà amb les intervencions de l’arqueòloga Carme Subirana i la filòloga Meritxell Blay. La troballa de la torre, datada al segle XIV ha permès fixar els orígens del poblat de Castelló en l’època medieval tal com demostra l’estudi arqueològic que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va encarregar a Carme Subirana. Basant-se, però, en les fonts documentals de les que n’ha fet la recerca Meritxell Blay, es podrien arribar a fixar fins i tot uns orígens anteriors al segle XIV.
El desenrunament, consolidació i restauració del poblat de Castelló que s’ha estat duent a terme des de l’any 1997 gràcies a la iniciativa de l’Associació Masia de Castelló va deixar a la vista dos murs que més endavant es va descartar que fossin d’una vivenda. Amb la pressuposició de que es tractava d’una construcció medieval, es van iniciar les excavacions que han fet aflorar la torre i dibuixar així els perfils de l’origen històric del poble abandonat als anys 50 del segle XX. 
Les properes actuacions contemplen un projecte de consolidació de les restes que s’han trobat i la seva divulgació.

Trasllat de les peces del Museu del Bast de Llaberia

El mateix diumenge dia 19 de juny, a les 17h tindrà lloc a Castelló un acte d’homenatge a Emili Boada, etnògraf i fotògraf de Montbrió del Camp. Amb aquest homenatge l’Associació Masia de Castelló fa la recepció de la col•lecció privada amb la que Boada va fundar el Museu del Bast a Llaberia. En total, els familiars de l’etnògraf han cedit més d’un miler de peces vinculades al transport pels camins de muntanya i a l’antic ofici dels traginers. Així, l’Associació rep una col•lecció etnogràfica que es restaurarà i catalogarà a l’espera de trobar-ne un espai per a que es pugui exposar tot aquest patrimoni del món rural català.

El temps
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Tivissa
Pratdip

Comparteix