Punts d'interès

El Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia i Oficina de Turisme de Pratdip dóna a conèixer al visitant els principals llocs d’interès, història i llegendes així com els diferents serveis d’allotjament, restauració i activitats que ofereix el territori.

Hi ha espais naturals que amaguen una història que, a primer cop d’ull, pot passar-nos desaparcebuda. És el cas del Coll de Balaguer que, aparentment, és tan sols una collada més, en aquest cas del terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. No obstant això, aquesta collada ha tingut, al llarg de la història, una gran importància geogràfica i estratègica, en haver estat l’únic lloc de pas terrestre que hi havia entre Catalunya i el País Valencià. D’aquí que acumuli història d’íbers, romans, bandolers, pirates i guerres de tota classe.

L’oli a la Mediterrània ens parla d’una manera de viure i entendre la terra i el paisatge. És de tot això que ens parla el Centre d’Interpretació de l’Oli de Vandellòs, a peu de la carretera de Tivissa i Móra d’Ebre (C-44). En aquest vell molí, reconvertit en espai museístic, podreu escoltar el testimoni dels moliners que hi treballaven, i comprovar com s’extreia, a la manera tradicional, aquest líquid preciós de les olives (o aulives, segons la pronúncia de la zona).

El Castellet de Banyoles de Tivissa és un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya. Situat en un punt estratègic de control del riu Ebre, al marge esquerre, des d'on es domina l'anomenada Cubeta de Móra, en aquest punt es va establir un poblat ibèric d'unes 4,4 Ha i, posteriorment, s'hi bastí un petit castell medieval.

Més enllà del seu interès històric, les vistes sobre el riu Ebre són francament impagables.

Castelló és un poble deshabitat des dels anys 50 amb un gran encant. Al llarg de l’any s’hi fan diverses activitats com la Rústic Festa o el Pessebre dels Estels, quan el poble cobra vida i els visitants poden descobrir com era la vida rural en un poble antigament.

Hospital Gòtic de l'Hospitalet de l'Infant

El patrimoni cultural de les Terres de Mestral és ampli i divers. Si voleu conèixer i viatjar en el temps, els mesos d'estiu s'organitzen visites guiades per a que aprofundiu al nostre passat, històries medievals, de guerra, de vida quotidiana. Descobriu-les!

L’església Arxiprestal de Sant Jaume de Tivissa és curiosa per què sí. Es tracta d’un edifici majestuòs, de gran interès arquitectònic, on es barregen els estils gòtic, renaixentista i barroc. Allò, però, que fa el temple més especial és que al segle XIX, i per manca d’espai, es va construir una nova església més gran al voltant de la vella. Així que sobre les voltes del vell temple, se’n construïren unes de més altes, de manera que avui dia una església queda dins de l’altra, cosa que és perfectament visible per profà que se sigui en qüestions arquitectòniques.

Per si algú encara en dubta, és obvi que el nom de l’Hospitalet de l’Infant ve de la paraula “hospital”. Concretament, prové de l’antic hospital que va fundar al segle XIV l’Infant Pere, en nom de la Corona Catalano Aragonesa. La seva funció era la d’acollir aquells pelegrins i vianants que superaven el Coll de Balaguer, lloc de pas obligat. Encara es conserven restes d’aquest antic hospital (al bell mig de l’Hospitalet de l’Infant), i la veritat és que val la pena fer-hi una visita.

Santa Marina, de Pratdip, és un dels santuaris més cèlebres del sud de Catalunya. Durant segles s’hi van organitzar romeries a les quals hi acudien milers de persones, que en bona part hi feien cap tot buscant-hi parella. La creença popular indicava que Santa Marina contribuïa a aparellar les dones que estaven solteres. 

Més enllà de la llegenda popular, el santuari de Santa Marina, d’origen medieval, és un espai d’una gran bellesa arquitectònica i natural. És un paratge molt recomanable de visitar, a la carretera C-44 entre Pratdip i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

El temps
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Tivissa
Pratdip

Comparteix