Coll de Balaguer, orígens.

Visita guiada per entendre la seva importància històrica i geoestratègica
Vistas del Asedio de Tarragona de 1811

Motivació

  • Cultura
    Cultura

Segment

  • Famílies
    Famílies
  • Grups
    Grups

Descripció

Visita guiada que ens permetrà repassar els diferents fets ocorreguts al Coll de Balaguer, des de l'època d'esplendor de la Via Augusta fins a l’actualitat, incloent la seva importància decisiva en una hipotètica batalla del Coll de Balaguer durant la Guerra Civil Espanyola.

Aquesta visita fa una visió del passat històric del Coll de Balaguer, com a punt estratègic i de pas des d'èpoques antigues, com els romans amb la Via Augusta.
 

Amb els seus 150 metres d'alçada, el Coll de Balaguer és un lloc de pas clau entre Tortosa i Tarragona, per això a les seves contrades se situaven fortaleses ja en època sarraïna, l'illot del Torn a l'època medieval més avançada, i posteriorment, al segle XVIII, el fort de Sant Felip. Totes elles amb la missió de controlar el pas pel Coll de Balaguer, tant per terra com per mar.
I com no, trobem els passos antics pels diferents barrancs que es situen en aquest lloc emblemàtic paisatgísticament parlant, com és el Pont de La Batalla, del segle XVIII, i reformat vàries vegades, ja que els diferents enfrontaments bèl·lics que ha sofert la zona del Coll de Balaguer, com és la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió o la Guerra del Francès, fa que el lloc quedin empremtes d'aquests enfrontaments.

Per últim, destacar que durant la visita es podrà observar autèntics paratges naturals amb miradors extraordinaris, com és el cas del mirador de La Rojala, l'illot del Torn i les voltes de l'antiga Via Augusta. Per tot, això aquesta visita és una aventura per conèixer el passat del Coll de Balaguer que no la podeu deixar escapar.

També reviurem els temps en els que sarraïns, pirates i bandolers atacaven als viatgers que passaven per aquestes contrades al llarg dels segles. 

Es visitarà les voltes de l'antiga Via Augusta i camí reial de Carles III al seu pas pel Coll de Balaguer, l'illot del Torn i on es trobava ubicada la seva torre, trinxeres del Collet del vent durant la Guerra Civil Espanyola, es descobrirà el pont de la Batalla i la bassa d'en Terçà i la seva caserna de la Guàrdia Civil.

Inscripció: 

669 28 37 28 (Jordi)

jordisolejimenez@gmail.com

 

Què inclou

Guiatge i assegurança durant l’excursió. 

Altres consideracions

No inclou transport. 

Excursió no apta per públic amb mobilitat reduïda. 

El temps
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Tivissa
Pratdip

Comparteix